Ako zistiť, že je dieťa pripravené na odstavenie? 13.10.2022

Ako zistiť, že je dieťa pripravené na odstavenie?

1. Dieťa dokáže držať hlavu hore
Dieťa musí vedieť držať hlavu v pokoji a pohybovať ňou zo strany na stranu.

2. Dokáže samostatne sedieť vo vzpriamenej polohe

Môže ísť o sedenie v stoličke alebo na stoličke s oporou chrbta alebo o držanie na kolenách - v oboch prípadoch musí dieťa vedieť sedieť vzpriamene.

3. Zaujíma sa o to, čo jete
Môže to byť pozorovanie vašej večere alebo natiahnutie sa, aby si vzalo niečo z vášho taniera - nový záujem o to, čo jete, alebo pozeranie sa na jedlo je vo všeobecnosti dobrým znamením, že je pripravené skúmať tuhú stravu.

4. Dobrá koordinácia
Vaše dieťa by sa malo vedieť samo pozrieť na kúsok jedla, zdvihnúť ho a vložiť do úst. Rovnako tak, ak vidíte, že sa snaží vložiť si do úst hračky alebo ruky.

5. Dokáže prehltnúť jedlo
Ak ste mu skúsili dať malú lyžičku a dieťa ju jazykom vytlačilo späť, je možné, že nie je pripravené na tuhšiu stravu.

TIP:
Skúste dať dieťaťu prvýkrát ochutnať jedlo vo forme zeleninového pyré alebo veľmi mäkkých zeleninových tyčiniek pripravených na pare pomocou detského mixéra/parného mixéra. Môžete použiť Nutribaby+.

Aj keď začnete pozorovať známky toho, že by vaše dieťa mohlo byť pripravené začať s odstavovaním, odborníci odporúčajú, aby materské mlieko alebo dojčenská výživa boli jediným zdrojom výživy pre deti približne do šiestich mesiacov. Dovtedy bude vaše dieťa dostávať všetku výživu, ktorú potrebuje, z materského mlieka. Výskumy tiež ukazujú, že by ste nemali zavádzať tuhú stravu pred 4. mesiacom (17 týždňov), pretože črevá vášho bábätka ešte nie sú dostatočne vyvinuté na to, aby zvládli iné potraviny ako materské mlieko alebo umelé mlieko, pretože sú náchylnejšie na precitlivenosť a infekcie. Každé dieťa je iné, a ak si myslíte, že vaše dieťa vykazuje známky pripravenosti na odstavenie pred šiestym mesiacom, poraďte sa so svojím lekárom.